Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Március 22. 16:25, péntek | Helyi

A dombóvári tűzoltók képviselik vármegyénket az országos műszaki mentő versenyen

 A dombóvári tűzoltók képviselik vármegyénket az országos műszaki mentő versenyen

Március 21-én rendezte meg a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a műszaki mentő verseny vármegyei fordulóját Dunaföldváron, a Sipos Kft. autóbontó telephelyén.

A megmérettetésen a vármegye három hivatásos és egy főállású létesítményi tűzoltóságának hatfős csapatai mérték össze tudásukat. A felmenő rendszerű verseny legjobbja az áprilisi országos próbatételen – amelynek házigazdája szintén Dunaföldvár lesz - képviseli majd Tolna vármegyét.

A rendezvényt a szervező, Bán Attila tűzoltó ezredes, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője nyitotta meg, aki kiemelte a verseny egyik legfontosabb célját, a szakmai fejlődést, a mentendő személlyel történő kommunikációval a fókuszban.

A versenyfeladatok a készenléti állomány közlekedési balesetek során a műszaki mentési feladatok szakszerűbb és hatékonyabb végrehajtását támogatják. A főfelügyelő felkérte a verseny vezetőbíróját, Csőglei István tűzoltó alezredest, a Paksi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjét a munkavédelmi és szakmai szabályok betartásának, továbbá a verseny szabályainak és a lebonyolítás menetének, valamint a pontozás szempontjainak ismertetésére.

Ezt egy sorsolás követte, amely meghatározta a rajtlistát, továbbá az előre berendezett szituációs helyszíneken történő beavatkozás sorrendjét. A vezetőbíró munkáját a beavatkozás technikája és taktikája vonatkozásában négy fő, további két személy pedig a sérült közvetlen mentésével, orvosi ellátásával kapcsolatos feladatok pontozásában segítette.

A versenyfeladat egy szimulált közlekedési baleset felszámolása, amely egy sérült sofőr biztonságos kiemelését és ellátását is magába foglalta. A műszaki mentés során a csapatoknak egy sérültet kellett kiemelniük a járműből, amelynek áramtalanítását is végre kellett hajtaniuk. A beavatkozó egységeknek feszítő- és vágó adapterek használatával a felborult, roncs járművek legalább egy ajtaját, valamint egy oszlop eltávolítását kellett végrehajtaniuk. A műveletek végrehajtását a verseny felügyelői a csapattagok közötti kommunikációt és a szakszerű rádióforgalmazást, valamint a sérült szakszerű ellátását is pontozták.

A Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai munkájukkal a korábbi évekhez hasonlóan, idén is támogatták a verseny megrendezését és lebonyolítását.

Az eredményhirdetésen Bán Attila beszédében hangsúlyozta a tűzoltó szakmai versenyek fontosságát, köszönetét fejezte ki, a társ- és egyéb szervek versenybíráinak: a mentőszolgálat két képviselőjének, Mórocza Árpád gépészmérnöknek, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tisztjének és nem utolsósorban a készenléti szolgálat valamennyi versenyzőjének. Méltatta a látottakat, az tűzoltó rajok tagjainak hozzáállását és a példaértékű csapatmunkát, a műszaki mentés irányítójának vezetői tevékenységét. A serlegek átadása előtt Rauth István, a Paksi Mentőállomás vezetője is értékelte a versenyfeladatokat, külön kiemelte a sérülttel történő kommunikáció jelentőségét.

A negyedik helyen a Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság végzett, a bronzérmesek a Paksi Atomerőmű létesítményi tűzoltói lettek. A második helyen a szekszárdi hivatásos tűzoltók végeztek, míg a képzeletbeli dobogó tetejére a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata állhatott fel.

A Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szívből gratulál minden indulónak, munkájukhoz jó egészséget és nyugodt szolgálatot, a dombóváriaknak pedig kitartó felkészülést kíván.

A dombóvári csapat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.