Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi
Forrás: Forrás: Kaposszekcső Község Önkormányzata, fotó: Keszthelyi Tamás

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

Dombóvár, Felsőszeli, Kaposszekcső és Mágocs polgármesterei a rendezvény előtt ünnepélyes keretek között megállapodást írtak alá, az immár harmadik alkalommal – korábban Dombóváron és Mágocson – megrendezett megemlékezés és a kapcsolatuk további ápolására.

Ezt követően a Községháza előtti parkban egy emlékpad került átadásra, mely Panyik Imre alkotása (a magyar szent korona vasból készített másolatát is elkészítette, ami jelenleg Torockón látható). A padot Molnár Imre, Felsőszeli alpolgármestere és családja magánemberként adományozta a településnek. Kaposszekcső és a felvidéki Felsőszeli között húsz éves papíron a hivatalos testvértelepülési együttműködés, valójában azonban ennek a két településnek a közös múltja a kitelepítésig, 1947-ig nyúlik vissza, amikor Felsőszeliből nagyon sok családot Kaposszekcsőre és környékére telepítettek, köztük Dombóvárra és Mágocsra is.

A parkban nem csak ez a pad áll, itt található Kaposszekcső testvértelepülési kapcsolatainak a táblája is, valamint a német testvértelepülés által elültetett tölgyfa, s mivel 1947-48-ban nem csak ide érkeztek felvidékiek, de Kaposszekcsőről számos sváb családot is kitelepítettek, emiatt áll itt egy emlékmű, rajta a felirat: „Emlékül azoknak, akik szülőföldjükön nem élhettek”.

A koszorúzást követően a felújított evangélikus templomban köszöntötte Szabó Szilárd, evangélikus lelkész a jelenlévőket, majd a helyi polgármester, Badáczy-Csiba Zsuzsanna mondott beszédet, melyben utalt saját családja kitelepítési történetének egy-egy momentumára is. Emellett elmondta: „A közös, együttes erő, s a béke a legfontosabb. Pont ezért legyen a mai nap üzenete a következő pár József Attila sor, amiből egy rész a kint átadott padon is áll, amit Kaposszekcső és magam nevében is még egyszer hálásan köszönök Molnár Imrének és családjának, valamint az alkotónak, Panyik Imrének, s az eredeti ötletgazdának, Dr. Havasi Jánosnak.

S az idézet:
„a harcot, melyet őseink vívtak,
békévé oldja az emlékezés
s rendezni végre közös dolgainkat,
ez a mi munkánk, nem is kevés” .”

A templomi köszöntők után Nagyné Tóth Erzsébet adta elő József Attila: A Dunánál című versét, majd a Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Dráma- és Színjáték Tanszak növendékeinek előadásában „Magyarok maradtunk...” című színi jelenetet tekinthették meg a jelenlévők Pfeiffer Jánosné, Kaposszekcső díszpolgárának inspirációja alapján.

Végül Bagoly András tartott előadást „Egy kitelepített visszaemlékezése” címmel, amit a Mágocsi Magnificat Kórus műsora követett Keszler Ákos kíséretével.

A rendezvény alatt közreműködött a Kaposszekcsői Fúvósegyesület és a Kaposszekcsői Általános Iskola 2 diákja.

A Közösségi Házban helyi kiállítás nyílt „Emlékek a kitelepítés tükrében” címmel, amit dr. Havasi János, a község díszpolgára, jogász, újságíró üzenetét felolvasva fia, Havasi Dániel nyitott meg. A program baráti beszélgetésekkel zárult.

Címkék: kaposszekcső

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.